Kundo

Kategorisera guider med hjälp av underkategorier

Uppdaterad

När kunskapsbanken växer kan det vara värdefullt att strukturera den i en djupare struktur, med kategorier och underkategorier. Det gör att användare enkelt kan klicka sig fram till rätt guide, trots att kunskapsbanken innehåller hundratals guider.

Skapa en kategori under en annan

Det finns två sätt att skapa en underkategori på, antingen medan du uppdaterar en guide eller från en kategorisida där du redigerar en kategori.

Det går att lägga hur många kategorier man vill under en annan kategori. Det går också fortsatt att lägga guider i flera kategorier, så samma guide kan ligga både i huvud- och underkategorier.

Kunskapsbankens startsida

När man använder underkategorier visas de direkt på startsidan, istället för de guider som annars visas där. Finns det fler än 3 st underkategorier till en kategori kommer dessa inte visas på startsidan, utan användaren får klicka vidare för att se alla underkategorier. På kategorisidan kan ni sortera om kategorierna så att de tre mest använda ligger först, och därför syns på startsidan.

I bilden nedan har huvudkategorin Lån 3 st underkategorier (Billån, Bolån, Båtlån). Det kan också finnas guider som ligger i direkt i kategorin Lån, men dessa syns inte på startsidan. I kategorin Kort finns inga underkategorier så där visas guider direkt på startsidan.


Mobil

Startsidan för en kunskapsbank i mobilläge visar varken guider eller underkategorier, direkt, utan användaren klickar sig vidare steg för steg. Det interaktionsmönstret passar bättre för den lilla skärmen, och gör behovet av att scanna mycket material på en gång mindre.


Flytta en kategori

Om det är dags att strukturera om i en kunskapsbank går det att flytta så att en underkategori ligger under en annan kategori. Det går också att göra om så att en redan skapad kategori blir en underkategori och motsatt att göra en underkategori till en huvudkategori. Det senare kan vara bra om det börjat bli många guider i en underkategori och kategorin behöver lyftas fram mer.

Kontaktvägar och olika typer av kategorier

Det finns möjlighet att välja vilka kontaktvägar som ska visas för alla guider i en viss kategori. Kontaktvägarna sätts alltid på en kategori och alla guider som ligger i den kategorin får då dessa.

När man har underkategorier i en kategori kan man välja om kontaktvägarna ska vara samma som för huvudkategorin, eller om man vill sätta specifika som bara ska gälla för guiderna i just den underkategorin.